25 tips til en bedre plen!

 

Vi har satt sammen en liste med 25 tips som kan hjelpe deg med å lykkes med plenen din.
Uansett hvilket resultat du er ute etter eller hvilket ambisjonsnivå du har, kan disse tipsene hjelpe deg!

 

  1. Vanning: Ulike typer gress trenger ulike mengder vann, men generelt kan man si at gresset trenger ca. 25 mm vann i løpet av en normal uke i vekstsesongen. Ved å bruke for eksempel en plantespade for å åpne opp bakken, kan du kjenne om den er våt eller om den trenger vanning.
     
  2. Oksygen og vann konkurrerer om den samme plassen i jorden, så det er viktig at den ikke er for våt. Riktig balanse mellom oksygen og vann gjør gressplanten sunnere, og røttene vil vokse seg sterkere og dypere. 
     
  3. Klipping: Gress trives med hyppig klipping. Så klipp regelmessig og gjerne i ulike retninger for å unngå dødt gress og hjulspor. Sørg for at du har skarpe kniver slik at gresset ser bedre ut og ikke blir skadet. 
     
  4. Hold øye med ugress. Jo raskere du fjerner ugresset, jo mindre vil det spre seg. Du kan bruke et rotjern for å gjøre det enklere å fjerne ugresset. Husk at ugress kan være et tegn på at du bruker feil gjødselstrategi.
     
  5. Etter hvert som gresset vokser, produserer det døde plantedeler og organisk materiale som kan danne noe som kalles thatch. Dette organiske materialet som befinner seg rett under gressoverflaten, brytes normalt ned av bakterier og sopp i jorden, men kan noen ganger måtte rives ut ved hjelp av vertikalskjæring.
     
  6. Vertikalklipping: Vertikalklipping brukes til å fjerne dødt organisk materiale (thatch) fra bakken og til å dele skuddene som vokser sidelengs (utløpere). Dette skaper nye skudd og en tettere og finere plen. Klipp vertikalt når gresset vokser om våren eller tidlig på høsten.
     
  7. Unngå å vanne plenen midt på dagen når solen og varmen får mye vann til å fordampe. Den mest effektive vanningen er om kvelden eller tidlig om morgenen.
     
  8. Gjødsel: Den organiske og langtidsvirkende gjødselen som Xeed tilbyr, skaper forutsetninger for at gresset får riktig tilførsel over lang tid. Det gir en sunnere og sterkere plen uten at det oppstår unødvendig vekst. Det er også mindre miljøbelastende ettersom det trengs mindre gjødsel og det er lite lekkasje av næringsstoffer.
     
  9. Hvis du bruker robotgressklipper eller klipper gresset ofte, trenger du ikke samle opp gressavfallet etter klippingen. Hvis det er kraftig vekst eller hvis du har unnlatt å klippe på en stund, kan det være en god idé å rake bort gressklippet.
     
  10. Klipping: Gress har godt av å bli klippet regelmessig. Planten danner da nye skudd og blader. Klipp ikke mer enn 1/3 av gressets høyde. Da risikerer du å klippe under vekstpunktet, noe som i verste fall kan føre til at planten dør eller skades.
     
  11. Ugress: Det er lettere å få ugresset ut av plenen hvis du gjør dette etter vanning eller regn. Da er det større sjanse for at du får opp hele roten!
     
  12. For best resultat anbefaler vi å gjødsle når det regner. Da vil næringsstoffene løse seg opp og komme teksten til gode. Vår gjødsel "brenner" ikke gresset slik tradisjonell gjødsel kan gjøre, men trenger fortsatt vann for å bli tilgjengelig for planten.
     
  13. Bare flekker: Hvis du har bare flekker på plenen, kan du begynne med å rake og løsne jorden forsiktig. Så gressfrø og påfør et tynt lag med dressingjord/dressingssand, vann og dekk til med en fiberduk for best mulig etablering.
     
  14. Ikke overvanne plenen. Hvis det ikke er behov for å vanne, risikerer du at gresset blir for mykt og følsomt, mens ugresset kan ha godt av for mye vann.
     
  15. Organisk gjødsel stimulerer mikrolivet i jorden og gir en sunnere plen. Prøv å unngå hurtigvirkende nitratnitrogen, som skaper unødvendig vekst og risikerer å brenne både planten og gressrøttene. Xeed tilbyr kun gjødsel som ikke inneholder nitratnitrogen.
     
  16. Lufting: Det er viktig å lufte plenen slik at gressfrøene får tilgang til oksygen og vannet lettere kan trenge ned i jorden. Du kan for eksempel bruke en skrutrekker som du stikker ned i bakken. Hvis du ikke får skrutrekkeren lenger ned enn ca. 5 cm, kan det være på tide å lufte. Du kan bruke en knivlufter eller en håndholdt gaffel.
     
  17. Tilpass gressklipperen til tomtens størrelse og ambisjoner. For best resultat anbefaler vi en sylinderklipper. Selv en robotgressklipper gjør en god jobb og etterlater et fint resultat.
     
  18. Å kalke plenen er ikke noe man vanligvis gjør med mindre man vet at det er nødvendig. Vanlig kalk hever pH-verdien i plenen, noe som igjen fører til at hvitt gress trives bedre enn mer edle gressarter.
     
  19. Ved nysåing er det viktig å holde jorden fuktig for rask etablering. Ved nysåing kan du tenke litt annerledes enn normalt når det gjelder vanning. Det er en fordel å vanne mindre og oftere inntil gresset begynner å utvikle dypere røtter.
     
  20. pH-verdi: For å legge til rette for gressplanten, mikrolivet og næringsopptaket er det bra om pH-verdien helst ligger mellom 6 og 6,6.
     
  21. For å oppnå et godt klipperesultat er det viktig å vedlikeholde gressklipperen. Følg instruksjonene som følger med gressklipperen. Rengjør maskinen og sørg for at knivene er skarpe slik at de klipper på best mulig måte.
     
  22. Jordprøve: For å finne ut hvordan jordsmonnet er, kan du ta en jordprøve. En ubalanse i jorden kan føre til problemer.
     
  23. Dressing av plenen betyr at du sprer et lag med sand eller dressingjord på plenen. Materialet trenger ned i overflaten og legger forholdene til rette for en jevnere overflate og finere gress. Dressmaterialet jevnes best ut med en dressingrive. Legg på ca. 0,5 cm dressingmateriale.
     
  24. Fuktemiddel: Hvis du opplever problemer med plenen din, at den er tørr eller ujevnt tørr, kan du ha problemer med vannavvisende jord. En enkel og effektiv måte å løse dette på er å bruke fuktemidler for å holde på vannet og fordele det i jordprofilen for mer effektiv gjenvinning.
     
  25. For å spre gjødsel og gressfrø bør du bruke en spreder som er tilpasset plenens størrelse. For gjødsel anbefaler vi en såkalt syklonspreder som sprer gjødselen jevnt i en halvsirkel foran eller bak sprederen. Til gress er det ofte bedre å bruke en dråpespreder som slipper frøene rett ned på ønsket sted.

 

 

 

 

 

 

LES MER

 

Har du mose i plenen?
Selv om plenen er grønn hele året, er mose i plenen ofte et uønsket innslag..........

LES MER

 

Hvordan få bort kløver i plenen?
Kløver eller hvitkløver er et ugress du ikke vil ha i plenen..............